המחזה כלאדם (מאת: אנונימוס) – אמיר לביא

כלאדם Everyman

כלאדם המחזה – אמיר לביא

המחזה האלגורי "כלאדם" נכתב על ידי מחזאי  אנגלי לא ידוע במאה ה15 נמצא בגרסתו המלאה והוא הדוגמה השלמה ביותר למחזה מוסר מסוף ימי הביניים ותקופת הרנסנס. מחזות המוסר הנוצריים מטרתם הייתה לחנך את האדם להתנהג בחייו במוסריות על פי שבע המידות הטובות: "זהירות/תבונה, צדק, מתינות/איפוק, אומץ לב/גבורה, אמונה, תקווה, וצדקה". בניגוד לשבעת החטאים: "זללנות/גרגרנות, חמדנות, כעס, עצלות, גאווה, קנאה, תאווה."

המחזה מתאר את מסעו של כלאדם Everyman  משמתחוור לו כי הוא עומד למות וקרוב לוודאי שעל פי התנהגותו בחייו הוא יירש גיהינום. הוא מקבל הזדמנות אחרונה לבקש מכל מי שליווה אותו בחייו לדבר בזכותו בערכאה האלוהית אך אף אחד לא רוצה לרדת אתו אל פי קבר  למעט אהבה ומעשיו הטובים המדברים בזכותו ועוזרים לו לרשת את העולם הבא ולהגיע לגן עדן.

לימים כתב אריה זקס (ככתוב עליו בויקיפדיה: משורר עברי, מתרגם, מעבד, ובמאי תאטרון, מבקר, איש בוהמה ופרופסור מן המניין באוניברסיטה העברית) גרסה משלו למחזה. גרסה צבעונית ומחורזת שגם ניפתה ממנו את היסודות הנוצריים והפכה את המחזה לאוניברסלי יותר. העיבוד שלי למחזה מתבסס על גרסתו ויחד עם זאת מתרחק ממנה ברב המחזה.

את המחזה בגרסתו של אריה זקס פגשתי לראשונה בלימודי המשחק באוניברסיטת תל אביב כאשר העלינו כסטודנטים את המחזה בבימויו של דוד זינדר ב 1989.

לימים לימדתי בחוג תאטרון בבית ספר "ראשונים" בנס ציונה והחלטתי לעבד את המחזה שוב ולהתאימו לתקופתנו. מאז עבר המחזה מספר גלגולים. והוא עלה פעמים נוספות ברחבי הארץ.

המחזה פתוח וניתן להורדה לשימוש לא מסחרי יש בו כ25 תפקידים. יש בו הארות והערות והצעות בימוי.